Officieel: de Lamborghini Countach LPI 800-4 (2024)

Auteur: Loek, gepost om 59 Reacties

Officieel: de Lamborghini Countach LPI 800-4 (1)

De Lamborghini Countach is officieel terug en de 21ste-eeuwse versie van de auto heet LPI 800-4.

Lamborghini kent een historie aan vele krankzinnig snelle en knettergekke supercars. Eigenlijk wilde je nooit echt terug naar het verleden, want het werd steeds beter. Miura werd Countach, Countach werd Diablo, Diablo werd Murcièlago en Murcièlago werd Aventador. Lamborghini deed ook vrij weinig met terugvallen op hun geschiedenis behalve een speciale editie hier en daar. Een echte hommage is er nooit gekomen, ondanks een aantal pogingen.

Lamborghini Countach LPI 800-4

Tot nu dan. We wisten dat het er aan zat te komen door een aantal lekken en aankondigingen, maar het is officieel: dít is de Lamborghini Countach LPI 800-4!

Normaliter laten we het uiterlijk een beetje voor wat het is – de meningen verschillen hier altijd over – maar het uiterlijk van de Lamborghini Countach LPI 800-4 is misschien wel het belangrijkste aan de auto. Ze hebben namelijk goed gekeken naar de klassieke Countach en daar een scala aan elementen voor meegenomen in het eindresultaat.

Met name de hoekige styling springt in het oog. Je kunt er nog het greenhouse van een Aventador in herkennen, maar verder is het allemaal lekker retroachtig en hoekig. Waar normaliter enorme koelsleuven in de voorbumper zitten, zitten er nu simpele lijnen. De koplampen zijn vierkant (helaas geen klapkoplampen!) en de bekende wigvorm van de Countach is goed te zien in de voorzijde. In de zijkant vinden we wel een lel van een koelsleuf, je moet toch ergens de motor mee koelen. Lamborghini lijkt expres de bewegende koelgaten van de Aventador achterwege te laten. Daar zit nu een op de Countach geïnspireerde koelsleuf.

De achterzijde kent wel de styling van de Countach maar hier wordt duidelijk dat het echt wel een moderne interpretatie is. Nou is de styling wel lekker simpel, maar de lampen doen bijvoorbeeld denken aan de Sián. Lamborghini doet normaliter vreemde dingen met de uitlaten, hier zijn het ‘gewoon’ vier ronde pijpen, ook dat kennen we van de Countach. De velgen zijn een mix tussen moderne Aventador-velgen en de oude ’telefoonvelgen’ van de Countach. Dat is een wat vreemd design.

Wie trouwens een geweldig retro-interieur verwacht komt van een koude kermis thuis. Het is hier gewoon een modern Sián-achtig interieur wat vooral erg modern is. Niet historisch, wel naar verwachting.

Specs

Niet gek, want naast het bijzondere koetswerk is de Lamborghini Countach LPI 800-4 een bekend recept. We noemden de Sián al even, een speciale hybride gelimiteerde hypercar op basis van de Aventador. Daar haalt de Countach zijn basis vandaan. LPI 800-4 is de logische benaming op basis van het feit dat de auto rond de 800 pk heeft wat verdeeld is over vier wielen. De ‘I’ in ‘LPI’ staat voor hybride (Ibrido), dus ook hier speelt een 780 pk sterke 6.5 liter V12 met een elektroboost een rol, om in totaal op zo’n 820 pk uit te komen. Specs worden niet genoemd, maar verwacht vergelijkbare resultaten als de Sián.

Officieel: de Lamborghini Countach LPI 800-4 (24)

Historie

Daarnaast is er uiteraard een breed scala aan historische knipogen verwerkt in de Lamborghini Countach LPI 800-4. Naast de styling, uiteraard. De naam alleen al, Countach, wat een stopwoordje is in het Piedmontse dialect, opgepikt door de ontwerpers van de auto. Je spreekt het trouwens uit als ‘koen-tasj’. Aldus Lamborghini, dus die discussie is bij deze verleden tijd.

De Countach had als interne naam ‘LP 112’, wat terugkomt in de 112 exemplaren die er gaan komen van de auto. De kleur waarin hij onthuld wordt, Bianco Siderale, was de kleur die Ferruccio Lamborghini op zijn persoonlijke Countach had. Daarnaast mogen de 112 klanten kiezen uit een breed scala historische kleuren voor de Lamborghini Countach LPI 800-4, maar met Ad Personam alles op maat kiezen mag natuurlijk ook.

De Lamborghini Countach LPI 800-4 wordt aan het begin van 2022 uitgeleverd aan klanten.

Ook interessant!

  • Lamborghini Countach nummer één komt naar Nederland!

  • Lamborghini Countach nu al een iconische 'poster car'

  • Marcello Gandini vindt nieuwe Lamborghini Countach niks

  • Nieuwe Lamborghini Countach mag eindelijk buitenspelen [video]

Nieuwste artikelen

  • Porsche Panamera 4(S) e-Hybrid: meer range, sneller laden
  • F1 Seizoen 2024: alles dat je moet weten!
  • Maak de nieuwe M2 helemaal af voor 16 mille
  • Gespot – Ferrari Roma met een giftig kleurtje
Officieel: de Lamborghini Countach LPI 800-4 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5990

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.